Close
Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου Σέρρες Ελλάδα
(+30) 6973370277 Δοδακόπουλος Μιχάλης sales@aroniaberries.gr
kege-sid@otenet.gr

Διατροφική αξία του καρπού

Οι καρποί της αρώνιας εντάσσονται στην οικογένεια των λειτουργικών τροφίμων, ή αλλιώς στις υπερ-τροφές (superfoods), δηλαδή είναι τρόφιμα με αυξημένες αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ουσίες που επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας ασθένειες.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των καρπών της αρώνιας είναι η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Στον νωπό καρπό η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι 1,752g ανά 100g φρούτων.

Στην κλίμακα ORAC, η οποία θεωρείται μία ευρέως αποδεκτή και αξιόπιστη εργαστηριακή μέθοδος αποτίμησης των αντιοξειδωτικών στοιχείων των τροφίμων, η αρώνια εμφανίζεται να καταγράφει την υψηλότερη τιμή στην κατηγορία των μούρων και από τις υψηλότερες στη λίστα των τροφίμων (βλ. Chokeberry, σελ 18 στο http:/www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf).

Η γεύση της Αρώνιας

Ο καρπός της αρώνιας μπορεί να καταναλωθεί νωπός κατά την περίοδο συγκομιδής του που εκτείνεται από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Οκτώβρη.

Στο εσωτερικό του περιέχει πολύ μικρούς σπόρους που δεν είναι ενοχλητικοί στην κατάποση. Η γεύση τους είναι στιφόγλυκη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε τανίνες. Η γεύση γίνεται ηπιότερη όταν ο καρπός υφίσταται μεταποίηση.

Κατανάλωση Αρώνιας σε άλλες μορφές

Για την μέγιστη πρόσληψη των ωφελειών του καρπού της αρώνιας, ιδανικότερη είναι η κατανάλωση φρέσκου καρπού σε νωπή μορφή.

Εξαιρετική εναλλακτική πρόταση αποτελεί ο χυμός της αρώνιας, ο οποίος συναντάται είτε ως καθαρός χυμός, είτε σε συνδυασμό τον χυμό άλλων φρούτων.

Ολόκληρο τον χρόνο μπορούν να καταναλωθούν αποξηραμένοι οι καρποί, σε μορφή σταφίδας.

Η πηκτίνη του καρπού είναι υψηλή καθιστώντας το φρούτο ιδανικό για την παραγωγή μαρμελάδας.
Παράλληλα μπορεί να μεταποιηθεί σε σιρόπι, λικέρ, γλυκό του κουταλιού, κρασί και ξύδι, δίνοντας ακόμη περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή.

Τέλος, τα φύλλα του φυτού αποτελούν μία εξαιρετική πρώτη ύλη για την παρασκευή ζεστού ροφήματος το οποίο βοηθά, εκτός των άλλων, στη μείωση του στρες.