Close
Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου Σέρρες Ελλάδα
(+30) 6973370277 Δοδακόπουλος Μιχάλης sales@aroniaberries.gr
kege-sid@otenet.gr

Η ΑΡΩΝΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Ο καρπός της Αρώνιας περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης P.

Η περιεκτικότητα του φυτού σε πηκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια και θεωρείται βάσει επιστημονικών μελετών, εξαιρετικά ωφέλιμος για τον οργανισμό αφού μεταξύ άλλων ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.

Η "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΑΡΩΝΙΑΣ

Τα 100g νωπού καρπού αρώνιας περιέχουν:

 • Βιταμίνη C: 15-30mg , ποσότητα ίση με το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης,
 • 10-13,5% σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη)
 • 1,3% μηλικό και κιτρικό οξύ,
 • 0,6% τανίνες,
 • 0,75% πηκτικές ουσίες,
 • 000-3.000mg βιταμίνη P, ή αλλιώς βιοφλαβονοειδή, τα οποία, όταν προσλαμβάνονται σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βιταμίνης C επιφέρουν στο μέγιστο τις ευεργετικές τους ιδιότητες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην ενίσχυση της δομής των αγγείων και γενικότερα του καρδειαγγειακού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερίνης (http://www.vitamins.gr/CFF8D3A9.el.aspx). Η βιταμίνη αυτή περιέχεται σε επίπεδα 5 φορές περισσότερο από τα σταφύλια και τα γκρέιπφρουτ και θεωρείται ότι βοηθά σημαντικά στην προστασία του οργανισμού από τη ραδιενέργεια. Γι΄αυτό και ο καρπός της αρώνιας χορηγείτο σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και στους αστροναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.
 • 2mg καροτίνη,
 • 5-8mg ιώδιο,
 • 1,2mg σίδηρο
 • 0,5-0,8mg βιταμίνη Ε
 • 0,5mg μαγγάνιο,
 • πολλές άλλες βιταμίνες, όπως A, B1,B2, B6, B9, φολικό οξύ, ιχνοστοιχεία, κάλιο, αμυγδαλίνη, κατεχίνες κ.α.

Πιστοποιημένα κατά ISO

Τα προϊόντα μας διαθέτουν πιστοποίηση κατά ISO 22000 και το σύνολο του καρπού διαθέτει Πιστοποιητικό Βιολογικής Καλλιέργειας, ενώ διαρκώς βελτιώνουμε την πιστοποίηση και την τεχνογνωσία μας.

 • Τα μέλη του συνεταιρισμού εφαρμόζουν αυστηρά τους κανόνες παράγωγης, ποιότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και συμμετέχουν σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας.
 • Το σύνολο των καλλιεργητών-παραγώγων του συνεταιρισμού διαθέτει πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας η βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.
ΑΓΟΡΑ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΡΠΟΥ

Διατροφική αξία του καρπού

Οι καρποί της αρώνιας εντάσσονται στην οικογένεια των λειτουργικών τροφίμων, ή αλλιώς στις υπερ-τροφές (superfoods), δηλαδή είναι τρόφιμα με αυξημένες αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ουσίες που επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας ασθένειες.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των καρπών της αρώνιας είναι η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Στον νωπό καρπό η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι 1,752g ανά 100g φρούτων.

Στην κλίμακα ORAC, η οποία θεωρείται μία ευρέως αποδεκτή και αξιόπιστη εργαστηριακή μέθοδος αποτίμησης των αντιοξειδωτικών στοιχείων των τροφίμων, η αρώνια εμφανίζεται να καταγράφει την υψηλότερη τιμή στην κατηγορία των μούρων και από τις υψηλότερες στη λίστα των τροφίμων (βλ. Chokeberry, σελ 18 στο http:/www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf).

Η γεύση της Αρώνιας

Ο καρπός της αρώνιας μπορεί να καταναλωθεί νωπός κατά την περίοδο συγκομιδής του που εκτείνεται από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Οκτώβρη.

Στο εσωτερικό του περιέχει πολύ μικρούς σπόρους που δεν είναι ενοχλητικοί στην κατάποση. Η γεύση τους είναι στιφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε τανίνες. Η στιφή τους γεύση γίνεται ηπιότερη όταν  ο καρπός υφίσταται μεταποίηση.

Κατανάλωση Αρώνιας σε άλλες μορφές

Για την μέγιστη πρόσληψη των ωφελειών του καρπού της αρώνιας, ιδανικότερη είναι η κατανάλωση φρέσκου καρπού σε νωπή μορφή.

Εξαιρετική εναλλακτική πρόταση αποτελεί ο χυμός της αρώνιας, ο οποίος συναντάται είτε ως καθαρός χυμός, είτε σε συνδυασμό τον χυμό άλλων φρούτων.

Ολόκληρο τον χρόνο μπορούν να καταναλωθούν αποξηραμένοι οι καρποί, σε μορφή σταφίδας.

Η πηκτίνη του καρπού είναι υψηλή καθιστώντας το φρούτο ιδανικό για την παραγωγή μαρμελάδας.
Παράλληλα μπορεί να μεταποιηθεί σε σιρόπι, λικέρ, γλυκό του κουταλιού, κρασί και ξύδι, δίνοντας ακόμη περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή.

Τέλος, τα φύλλα του φυτού αποτελούν μία εξαιρετική πρώτη ύλη για την παρασκευή ζεστού ροφήματος το οποίο βοηθά, εκτός των άλλων, στη μείωση του στρες.